Kütahya’da Üniversite Öğrencilerinin Barınma Sorunları: Kira Fiyatları ve Konut Pazarındaki Gelişmeler « Kütahya Haber TV

18 Eylül 2024 - 01:33

Kütahya’da Üniversite Öğrencilerinin Barınma Sorunları: Kira Fiyatları ve Konut Pazarındaki Gelişmeler

Kütahya’da Üniversite Öğrencilerinin Barınma Sorunları: Kira Fiyatları ve Konut Pazarındaki Gelişmeler
Son Güncelleme :

10 Eylül 2024 - 13:27

Kütahya’da üniversite döneminin başlamasına sayılı günler kala, öğrencilerin barınma ihtiyacı gündeme geldi. Kütahya’daki kira fiyatlarının yüksekliği, öğrencilerin ve ailelerinin endişelerini artırıyor. Gayrimenkul uzmanı Kenan Uzman, kira fiyatları ve konut piyasasındaki durumu değerlendirdi.

Kira Fiyatları ve Öğrenci Barınma Sorunları

Kenan Uzman’ın verdiği bilgilere göre, Kütahya’da kiralık evlerin fiyatları oldukça değişken. En yüksek kira bedeli 32 bin 500 lira, en düşük kira bedeli ise 3 bin lira olarak kaydedildi. Uzman, asgari ücretle çalışan veya emekli bir vatandaşın çocuğunu Kütahya’da üniversite eğitimi için barındırmasının maliyetinin en az 10 bin lira kira ve diğer masraflarla birlikte toplamda 20 bin lirayı bulduğunu belirtti.

Geçmiş yıllarda üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından ailelerin hemen Kütahya’ya gelerek ev tutma eğiliminde olduklarını belirten Uzman, bu yıl durumun değiştiğini ifade etti. Uzman, bunun devlet yurtlarına olan başvurularla ilgili olduğunu ve maddi imkanı olan ailelerin evleri tutabileceğini belirtti. Bu durumun, üniversite eğitiminin artık maddi güce bağlı hale geldiğini ortaya koyduğunu vurguladı.

Konut Satışları ve Faizler

Konut satışlarındaki düşüşe de dikkat çeken Uzman, maliyetlerin artışı ve faiz oranlarının yükselmesinin etkisiyle 2024 yılında konut satışlarında yüzde 20’lik bir azalma yaşandığını söyledi. Faizlerin yüksek olmasının yanı sıra mevduat faizlerinin de yüksek olmasının, yatırımcıların bankaya para yatırmasını ve konut alımını etkilediğini belirtti. Uzman, faizlerin düşmesiyle birlikte konut fiyatlarının artacağını ve mevcut fiyatların gelecekte daha yüksek olabileceğini öngördü.

Metrekare Fiyatları ve Gelecek Tahminleri

Kütahya’daki konut metrekare fiyatlarına da değinen Uzman, Temmuz ayında öğrencilerin tercih ettiği 1+1 ve 1+0 tipi dairelerde metrekare fiyatlarının 169 liraya yükseldiğini ve yüzde 30’dan fazla bir artış yaşandığını belirtti. Ocak ayında bu fiyatların 224 liraya çıkmasının beklendiğini ifade etti.

Kütahya, sahip olduğu iki üniversitesiyle bir öğrenci kenti olarak biliniyor ve konut talebindeki artış, kira fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Öğrenciler ve aileleri için barınma sorunlarının çözülmesi gerektiği, konut piyasasındaki değişimlerin ise dikkatle takip edilmesi gerektiği açıkça görülüyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.